Robienie pączków

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

przepis na domowe pączki

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 1 kilogram
    - drożdże: 10 dekagramów
    - mleko: 0.5 litra
    - margaryna: 10 dekagramów
    - jaja całe: 1 gram
    - żółtko: 6 gramów
    - Tłuszcz: 1.5 kilograma
    - cukier puder (do posypania): 10 dekagramów
    - marmolada: 40 dekagramów

Robienie pączków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić rozczyn z roztartych drożdży z łyżką cukru , 20dkg mąki i mlekiem.Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Utrzeć jajo i żółtka z cukrem dodać mąkę,wyrośnięty rozczyn , wanilię , sok z cytryny otartą skórką, resztkę mleka , szczyptę soli ,alkohol.Wyrabiać ciasto,aż stanie się gładkie i będzie odstawać od ręki a na powierzchni ciasta pokażą się pęcherzyki powietrza.
  • 2. Wiewać po trochu tłuszcz ,jeszcze chwilę wyrabiać.Ciasto powinno być niezbyt gęste

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy