PYSZNE ROGALIKI Z ORZECHAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

SĄ TAK CHRUPIĄCE,ŻE NA JEDNYM SIĘ NIE SKOŃCZY

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 0.5 KG MĄKI
    4 ŁYŻKI CUKRU
    2 JAJKA
    CUKIER WANILIOWY
    5 DAG, DROŻDŻY
    ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZ.
    KOSTKA MARGARYNY
    4 ŁYŻKI MLEKA
    SÓL
    30 DAG ZMIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH
    25 DAG. CUKRU PUDRU
    CUKIER WANILIOWY
    JAJKO
    130 ML. ŚMIETANY 18%

Pyszne rogaliki z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MĄKĘ WYMIESZAJ Z PROSZKIEM.DODAJ MARGARYNĘ I SZCZYPTĘ SOLI.ZAGNIEĆ CIASTO.
  • 2. DROŻDŻE ROZETRZYJ W LETNIM MLEKU.ZAŚ JAJKA UTRZYJ Z CUKRAMI.WSZYSTKO RAZEM MIESZAMY I ODSTAWIAMY W CIEPŁE MIEJSCE NA 2.5 GODZ.
  • 3. CIASTO DZIELIMY NA TRZY CZĘŚCI.WAŁKUJEMY NA GRUBOŚĆ 3 MM.KROIMY NA 12 TRÓJKĄTÓW PO PRZEKĄTNEJ ROZWAŁKOWANEGO KOŁA.
  • 4. ORZECHY MIESZAMY ZE ŚMIETANĄ I CUKRAMI.NA KAŻDY TRÓJKĄCIK NAŁÓŻ MASĘ,ZWIŃ I SKLEJ BIAŁKIEM.POSMARUJ ŻÓŁTKIEM I POSYP CUKREM.PIECZ W TEMP. 150 ST. NA RUMIANO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy