Pyszna sałatka przekąskowa z fantazją - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy 5 minut we wrzątku. Studzimy. Gotujemy jajka. Studzimy. Liście salaty myjemy i osuszamy. Na talerzu do jajek (w miejscu jajek) wykladamy poszarpane liście sałaty. Na nie układamy różyczki brokuła.
2.Ogórki małosolne lub kiszone kroimy na półplasterki.
Paprykę zieloną myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Na talerzu za brokulami ukladamy kawałki ogórka a następnie kawałki papryki zielonej.
3.Myjemy i osuszamy pomidora. Kroimy go na części.
Układamy pomidora na warzywach.
4.Ścieramy na tarce na grubych oczkach jajka.
Do startych jajek dodajemy wcześniej umytą, osuszoną i posiekaną natkę z 5 gałązek pietruszki. Dodajemy majonez i sol-pieprz do smaku, a na końcu przeciśnięty czosnek przez praskę. Dokładnie mieszamy.
Sos jajeczny wykładamy na środku talerza z warzywami.
Komentarze