puchowy serniczek

0 (0 ocen)

  • 45 min

wszyscy w domu uwielbiają serniki, a ten w szczególności znika szybko ze stołu

  • 45 min

Składniki:

  • biszkopt: 4 jaja, 0,6 szkl. maki, 0,6 szkl. cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    masa serowa:60 dag białego sera, 1 kostka masła, 3 żółtka, 3/4 szkl. cukru, galaretka truskawkowa,
    Ponadto: 3 białka, 3 łyżki cukru, galaretka cytrynowa, kokos, aromat rumowy

Puchowy serniczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt: Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku i nadal ubijać. Do gęstej i puszystej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na natłuszczoną formę i piec ok. 25 min. w temp. 170 stopni. Po ostudzeniu biszkopt nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem rumowym.
    Masa: Masło utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać podwójnie zmielony ser, a następnie tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 1 szkl. wody. Tak przygotowaną masę wyłożyć na biszkopt.
    Następnie ubić z cukrem 3 białka, dodać tężejącą galaretkę cytrynową. Wyłożyć na masę serową i całość posypać kokosem. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na 3 h do schłodzenia.

Porady

Ciasto ze zdjęcia wzbogaciłam dodatkowo o świeże morele dodane do masy serowej. Najlepiej przygotowanie ciasta zacząć od rozpuszczenia galaretek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy