Precle bawarskie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Znakomicie smakują do piwa.

Składniki:

  • ● ok. 4 szkl. mąki
    ● 2,5 dag drożdży
    ● łyżka cukru
    ● płaska łyżeczka soli
    ● 3 łyżki sody
    ● jajko
    ● gruboziarnista sól do posypania

Precle bawarskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy
    w 1,5 szkl. ciepłej wody.
    Wsypujemy mąkę, cukier
    i sól. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy
    na ok. 30 minut.
  • 2. Ciasto zagniatamy i dzielimy
    na 12 porcji. Z każdej
    formujemy długi rulonik,
    a następnie precla.
  • 3. Precle wkładamy na
    30 sekund do 1 litra wrzącej
    wody z sodą. Wyjmujemy.
    Smarujemy jajkiem rozkłóconym
    z 2 łyżkami wody
    i posypujemy solą. Pieczemy
    ok. 10 minut w temperaturze
    250 °C.

Notka redakcyjna

PPWS_01-2012

Komentarze

Podobne przepisy