POROWO RYŻOWE ROLADKI Z DROBIU

0 (0 ocen)

Danie to składa się z 3 podstawowych produktów,a dodatek przypraw sprawia,że potrawa nabiera wykwintnego smaku i pięknie wygląda.

Składniki:


  • 1 filet z kurczaka
    1 woreczek ryżu
    1 por biała część
    sól,pieprz cytrynowy,sok z cytryny,cukier do smaku,olej do smażenia.

Porowo ryżowe roladki z drobiu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • porowo ryżowe roladki z drobiu 1.
    Filet umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i rozciąć wzdłuż grzbietu na połowę.Wyjąć małe polędwiczki.Każdą połówkę przeciąć w poprzek na połowę.Trzy kawałki filetu delikatnie rozbić z dwóch stron.Wyjęte polędwiczki i odłożony kawałek filetu pokroić w drobną kostkę.
    Por oczyścić,umyć i pokroić w talarki.Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie,osączyć.





  • porowo ryżowe roladki z drobiu 2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju,włożyć por i smażyć do czasu zeszklenia.Podlać 1/2 szk.wody i smażyć do czasu jej wysmażenia.Przyprawić do smaku solą,pieprzem,sokiem z cytryny i niewielką ilością cukru,przestudzić.
  • porowo ryżowe roladki z drobiu 3. Mięso pokrojone przełożyć do miski,dodać 1 łyżkę ugotowanego ryżu,2 łyżki usmażonego pora,doprawić do smaku solą,pieprzem i wyrobić gładką masę.
  • porowo ryżowe roladki z drobiu 4.
    Plastry rozbitego filetu posypać solą,pieprzem,na każdym ułożyć porcję farszu porowego i zwinąć w roladkę,posypać pieprzem.
  • porowo ryżowe roladki z drobiu 5.
    Na patelni rozgrzać olej,usmażyć na złoty kolor z dwóch stron roladki,podlewając podczas smażenia niewielkimi ilościami gorącej wody.
  • porowo ryżowe roladki z drobiu 6.
    Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i pozostałym usmażonym porem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy