Porowo ryżowe roladki z drobiu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Filet umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i rozciąć wzdłuż grzbietu na połowę.Wyjąć małe polędwiczki.Każdą połówkę przeciąć w poprzek na połowę.Trzy kawałki filetu delikatnie rozbić z dwóch stron.Wyjęte polędwiczki i odłożony kawałek filetu pokroić w drobną kostkę.
Por oczyścić,umyć i pokroić w talarki.Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie,osączyć.
2.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju,włożyć por i smażyć do czasu zeszklenia.Podlać 1/2 szk.wody i smażyć do czasu jej wysmażenia.Przyprawić do smaku solą,pieprzem,sokiem z cytryny i niewielką ilością cukru,przestudzić.
3. Mięso pokrojone przełożyć do miski,dodać 1 łyżkę ugotowanego ryżu,2 łyżki usmażonego pora,doprawić do smaku solą,pieprzem i wyrobić gładką masę.
4.
Plastry rozbitego filetu posypać solą,pieprzem,na każdym ułożyć porcję farszu porowego i zwinąć w roladkę,posypać pieprzem.
5.
Na patelni rozgrzać olej,usmażyć na złoty kolor z dwóch stron roladki,podlewając podczas smażenia niewielkimi ilościami gorącej wody.
6.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i pozostałym usmażonym porem.
Komentarze