Pompom czyli krem pomidorowo - paprykowy z serem kozim i kuskusowymi pomponami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Mniom?

  • 2 godz.

Składniki:

  • * 1 kg pomidorów
    * 2 duże papryki
    * 200 gram kus-kusu
    * ok. 200 gram kruchego sera koziego (u mnie z promocji w sklepie ekologicznym)
    * 4 duże ząbki czosnku
    * 1, 5 l bulionu
    * sól
    * pieprz
    * 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    * 2 łyżki oleju

Pompom czyli krem pomidorowo - paprykowy z serem kozim i kuskusowymi pomponami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę włożyć do piekarnika, piec dopóki skórka nie ściemnieje. W międzyczasie pomidory zalać wrzątkiem, po chwili przelać zimną wodą i zdjąć skórę. Pokroić na kawałki i wrzucić na rozgrzany olej w garnku z grubym dnem. Smażyć do miękkości. Z upieczonej papryki również ściągnąć skórę (jest gorzka), pokroić ją i dorzucić do pomidorów. Czosnek wycisnąć i smażyć jeszcze chwilkę. Zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat i gotujemy.

    Teraz możemy przygotować kuskusowe kulki. Kaszkę przygotowujemy jak w przepisie na opakowaniu. Następnie mieszamy z połową sera koziego, łatwiej formować i utrzymać kształt kuli.

    Zupę ściągamy z ognia, czekamy dosłownie chwilę, aż przestanie parować i "blenderujemy". Podajemy ciepłą z kulkami kuskusowymi i posypaną pokruszonym kozim serem. Posypujemy pieprzem, najlepiej prosto z młynka.

Porady

Zamiast koziego sera można użyć również pleśniowego np. Lazura. Jeśli nie chce nam się piec papryki, równie dobrze będzie z tego pyszny krem z samych pomidorów. Moim zdaniem, pyszna również na zimno. W lecie może być wykwintniejszą wersją chłodnika.

Komentarze

Podobne przepisy