Pomarańczowe trufelki

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Trufle w wersji dietetycznej o smaku pomarańczy - jako niespodzianki.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - czekolada gorzka: 200 gramów
    - szampan: 100 mililitrów
    - likier pomarańczowy (najlepiej COINTREAU): 2 łyżki
    - skórka pomarańczy (starta drobno): 1 sztuka
    - kakao gorzkie: 1 szklanka
    - miód: 2 łyżki

Pomarańczowe trufelki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuścić czekoladę gorzką w kapieli wodnej. Dodać szampana mieszając aż czekolada się "zbryli" oraz likier pomarańczowy. Następnie dodać miód oraz startą skórkę z pomarańczy aż konsystencją czekolady powróci do poprzedniego stanu.
  • 2. Masę włożyć na 30 min. do lodówki. Po wyjęciu masy z lodówki zrobić kuleczki i obtoczyć je w ciemnym kakao. Najlepiej przechowywać w lodówce. Zapakować na prezenty do woreczków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy