Pomarańczowe ciasteczka chrupańce

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Mój synek i mąż są wielkimi fanami ciasteczek, a szczególnie smakują im wszystkie ciasteczka z nutką pomarańczy...

Składniki:

  • 200g masła lub margaryny,
    2i1/2 szkl. mąki pszennej,
    2 jajka,
    płaska łyżeczka soli,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    kilka kropel olejku pomarańczowego,
    garść rodzynek,
    2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
    50g gorzkiej czekolady,
    szkl. cukru.

Pomarańczowe ciasteczka chrupańce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Surowe chrupańce 1. Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Wbić jajka, dodać rodzynki oraz posiekaną skórkę pomarańczową. Na koniec dodać kilka kropel olejku pomarańczowego oraz posiekaną czekoladę.
  • surowe chrupańce2 2. Wszystko dokładnie posiekać i zagnieść gładkie ciasto.
  • surowe chrupańce3 3. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godz. do lodówki. Następnie odrywać kawałki ciasta i formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
  • surowe chrupańce4 4. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • surowe chrupańce5 5. Piec ok. 8-10min w temp. 180st. Ostudzić na kratce.

Porady

Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Laureat konkursu: http://www.przyslijprzepis.pl/konkursy/przekaski-na-mecz

Komentarze

Podobne przepisy