Placek z orzechami

0 (0 ocen)

Super placek z orzechami - nie tylko na święta. To już kolejny przepis na ciasto z orzechami. Sprawdź jak smakuje domowy placek z orzechami, pianą z białek i powidłami śliwkowymi.

Składniki:



  • CIASTO
    2,5 szklanki mąki
    10 dag cukru (0,5 szklanki)
    20 dag margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    6 żółtek

    PIANA Z BIAŁEK
    6 białek (po 3 białka na każdą część ciasta)
    3/4 szklanki cukru (na 3 białka - połowę cukru, czyli 3/8 szklanki)

    DO CIASTA
    powidła śliwkowe lub inne
    orzechy włoskie

    MASA Z BUDYNIU
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 kostka masła

Placek z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepis na ciasto: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z margaryną. Dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować.

    Na każdą rozwałkowaną część ciasta nałożyć powidła śliwkowe lub inne, ubitą pianę z 3 białek i 3/8 szklanki cukru. Na pianę wyłożyć pokruszone orzechy włoskie. Każdy placek piec po 45 minut w temperaturze 180 stopni C. (Obie części ciasta wychodzą takie same.)
    Przepis na masę z budyniu: Odlać część mleka i wymieszać w nim obie mąki z cukrem. Resztę mleka zagotować, wlać wymieszane składniki i ugotować budyń. Po wystudzeniu zmiksować z masłem.
    Przekładanie ciasta: Ciasto - masa z budyniu - ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy