Pizza szpinakowo-pomidorowa - bez drożdży

0 (0 ocen)

  • 40 min

Gdy drożdży brak a pizzy się chce.

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    2 szklanki mąki żytniej typ 500/720
    3/4 szklanki wody
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    1/2 łyżeczki sody
    łyżeczka ksylitolu (bądź innego słodziwa)
    łyżeczka soli

    wierzch:
    4 łyżki przecieru pomidorowego dobrej jakości
    2 garści szpinaku
    8 ząbków czosnku
    2 pomidory
    opakowanie mozzarelli mini, ok. 150g
    kiełki na patelnię

    dodatkowo:
    4 łyżeczki oleju lnianego

Pizza szpinakowo-pomidorowa - bez drożdży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na 4 części. Z każdej części uformować placek - spód na pizzę.
  • 2. Na każdym placku rozsmarować po łyżce przecieru pomidorowego. Następnie posypać pokrojonym w plasterki czosnkiem. Ułożyć listki szpinaku.
    Mozzarellę pokroić z plasterki, tak samo jak pomidory. Poukładać wszystko na przyszykowanych pizzach. Wierzch każdej pizzy posypać kiełkami.
  • 3. Piec w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 30-35 minut.
  • 4. Przed podaniem każdą pizzę skropić łyżeczką oleju lnianego.

Porady

UWAGA: olej lniany nie jest konieczny. Możemy użyć oliwy z oliwek bądź oleju rzepakowego. UWAGA 2: zamiast mąki żytniej możemy użyć zwykłej mąki pszennej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy