DODATKOWO:
puszka kukurydzy
1 duży pomidor
ketchup pikantny
100g żółtego startego sera
100g salami
kilka plasterków szynki
przyprawa do pizzy
jajko do posmarowania bułeczek
sezam i zioła prowansalskie do posypania
Piknikowe pizze w bułeczce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ZACZYN:
Drożdże rozkruszyć, wlać odrobinę ciepłej wody,
dodać łyżkę mąki i dokładnie rozbełkotać.
Odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.
2.Do miski wsypać mąkę , sól bazylię, oregano - wymieszać.
Dodać ciepłą wodę, wyrośnięte drożdże, olej i jajko.
Całość wymieszać łyżką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
3.Kukurydzę odsączyć z zalewy, pomidory, salami i szynkę pokroić w kostkę.
Wyrośnięte ciasto odpowietrzyć, zagnieść i pokroić na równe części.
4.Każdą część rozwałkować i posmarować ketchupem,
nałożyć odsączoną kukurydzę, salami, szynkę, pokrojone pomidory.
Następnie posypać startym serem i posypać przyprawą do pizzy.
Uformować bułeczki i wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5.Gotowe bułeczki posmarować roztrzepanym jakiem
i posypać sezamem i ziołami prowansalskimi.
Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut na złoty kolor.
Komentarze