Uwielbiam grzanki w każdej postaci,wiec w wyniku eksperymentu powstały te,pikantne grzanki!Wspaniale sprawdzają się na każdej imprezie - szybkie,wspaniale prezentują sie i przepysznie smakują!!!
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
- kromki weka: 8 sztuk
- lekko słone filety matiasa: 200 gramów
- papryka czerwona: 0.5 sztuki
- szałotka: 1 sztuka
- majonez: 1 łyżka
- śmietana 18%: 1 łyżka
- chilli w proszku: 1 łyżeczka
- sok z cytryny: 2 łyżeczki
- mleko: 1 szklanka
- kiełki buraczka czerwonego: 0.5 szklanki
- liście sałaty: 3 sztuki
- masło: 2 łyżki
- cukier,sól i świeżomielony pieprz: 3 szczypty
Pikantne grzaneczki z matiasem i kiełkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Matiasy namoczyć w mleku na 15min.odsączyć i pokroić na drobne kawałki.Paprykę umyć,oczyścić z nasionek i pokroić w drbniutką kosteczkę.Szalotke oczyścić i pokroić w cieńkie plasterki.W miseczcę wymieszać śmietane z majonezem i sokiem z cytryny na jednolity sos,doprawić solą,pieprzem,chilli i cukrem,dodać pokrojone warzywa - wymieszać dokładnie.
2. Kiełki spłukać pod bieżącą wodą,osuszyć papierowym ręcznikiem.Na patelni rozpuścić masełko i usmażyć grzanki na złoty kolor z obydwu stron,ostudzić.Na grzaneczki nakładać warzywa z sosem,po kilka kosteczek matiasów i posypać kiełkami.Wyłożyć na talerze udekorowane liśćmi sałaty,odrazu podawać.SMACZNEGO!!!
Komentarze