Pikantne grzaneczki z matiasem i kiełkami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Uwielbiam grzanki w każdej postaci,wiec w wyniku eksperymentu powstały te,pikantne grzanki!Wspaniale sprawdzają się na każdej imprezie - szybkie,wspaniale prezentują sie i przepysznie smakują!!!

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kromki weka: 8 sztuk
    - lekko słone filety matiasa: 200 gramów
    - papryka czerwona: 0.5 sztuki
    - szałotka: 1 sztuka
    - majonez: 1 łyżka
    - śmietana 18%: 1 łyżka
    - chilli w proszku: 1 łyżeczka
    - sok z cytryny: 2 łyżeczki
    - mleko: 1 szklanka
    - kiełki buraczka czerwonego: 0.5 szklanki
    - liście sałaty: 3 sztuki
    - masło: 2 łyżki
    - cukier,sól i świeżomielony pieprz: 3 szczypty

Pikantne grzaneczki z matiasem i kiełkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Matiasy namoczyć w mleku na 15min.odsączyć i pokroić na drobne kawałki.Paprykę umyć,oczyścić z nasionek i pokroić w drbniutką kosteczkę.Szalotke oczyścić i pokroić w cieńkie plasterki.W miseczcę wymieszać śmietane z majonezem i sokiem z cytryny na jednolity sos,doprawić solą,pieprzem,chilli i cukrem,dodać pokrojone warzywa - wymieszać dokładnie.
  • 2. Kiełki spłukać pod bieżącą wodą,osuszyć papierowym ręcznikiem.Na patelni rozpuścić masełko i usmażyć grzanki na złoty kolor z obydwu stron,ostudzić.Na grzaneczki nakładać warzywa z sosem,po kilka kosteczek matiasów i posypać kiełkami.Wyłożyć na talerze udekorowane liśćmi sałaty,odrazu podawać.SMACZNEGO!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy