Piernikowe serduszka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 45 min

Piernikowe serduszka

  • 1 godz. 45 min

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
    45 dag miodu,
    25 dag cukru,
    10 dag masła,
    3 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze,
    2 jajka,
    pół łyżeczki zmielonych goździków,
    1 łyżeczka mielonego cynamonu,
    6 łyżeczek proszku do pieczenia,
    szczypta soli.
    Do przygotowania blachy:
    2 łyżki margaryny lub papier do pieczenia.
    Polewa: 2 czekolady deserowe (20 dag).

Piernikowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernikowe serduszka 1. Przygotować ciasto: w garnku połączyć miód z cukrem i masłem, podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia i mieszając schłodzić. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Jajka wymieszać z solą i skórką pomarańczową. Do masy miodowej dodać cynamon, goździki, mąkę i jajka. Stolnicę wysypać mąką. Z przygotowanych składników zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować je na placek o grubości 1 cm. Wycinać foremką serduszka, układać na blasze i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C. Przygotować polewę: czekoladę roztopić w garnuszku wstawionym do naczynia z gorącą wodą. Każde serduszko zanurzać do polowy w płynnej czekoladzie i odkładać do zastygnięcia.

Komentarze

Podobne przepisy