Piernikowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto: w garnku połączyć miód z cukrem i masłem, podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia i mieszając schłodzić. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Jajka wymieszać z solą i skórką pomarańczową. Do masy miodowej dodać cynamon, goździki, mąkę i jajka. Stolnicę wysypać mąką. Z przygotowanych składników zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować je na placek o grubości 1 cm. Wycinać foremką serduszka, układać na blasze i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C. Przygotować polewę: czekoladę roztopić w garnuszku wstawionym do naczynia z gorącą wodą. Każde serduszko zanurzać do polowy w płynnej czekoladzie i odkładać do zastygnięcia.
Komentarze