Pieczone Udko z Kurczaka z Gotowaną Marchewką i Serem Feta

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Obiad Głodomora.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    Udko z kurczaka
    Ser Feta
    Marchewka

    Składnik Dodatkowy:
    Ziemniaki

    Składniki robocze:
    sól
    pieprz
    masło
    cukier
    łyżka mąki
    1 jajko
    bułka tarta

Pieczone udko z kurczaka z gotowaną marchewką i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka doprawiamy do smaku według uznania i pieczemy. Marchewkę obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odstawiamy w chłodne miejsce do przestudzenia. Ziemniaki w mundurkach przekrajamy na pół i pieczemy do miękkości. Fetę kroimy w kostkę i panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Przestudzoną marchewkę kroimy w kosteczkę. Do rondelka wkładamy łyżkę masła i rozpuszczamy. Na rozpuszczone masło wrzucamy marchewkę i delikatnie podsmażamy ok 1min. Marchewkę podlewamy delikatnie przegotowaną wodą( nie zakrywając całej marchewki). Doprawiamy marchewkę do smaku cukrem i podsypujemy delikatnie mąką, aby lekko zgęstniała. Powstały sos w marchewce powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli wyjdzie zbyt ścisły podlewamy wodą. Podajemy w taki sposób jak na zdjęciu. Dekorujemy w dowolny sposób, w moim przypadku był to brokuł i rozmaryn.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy