Pieczone udko z kurczaka z gotowaną marchewką i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka doprawiamy do smaku według uznania i pieczemy. Marchewkę obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odstawiamy w chłodne miejsce do przestudzenia. Ziemniaki w mundurkach przekrajamy na pół i pieczemy do miękkości. Fetę kroimy w kostkę i panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Przestudzoną marchewkę kroimy w kosteczkę. Do rondelka wkładamy łyżkę masła i rozpuszczamy. Na rozpuszczone masło wrzucamy marchewkę i delikatnie podsmażamy ok 1min. Marchewkę podlewamy delikatnie przegotowaną wodą( nie zakrywając całej marchewki). Doprawiamy marchewkę do smaku cukrem i podsypujemy delikatnie mąką, aby lekko zgęstniała. Powstały sos w marchewce powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli wyjdzie zbyt ścisły podlewamy wodą. Podajemy w taki sposób jak na zdjęciu. Dekorujemy w dowolny sposób, w moim przypadku był to brokuł i rozmaryn.
Komentarze