Piątkowa tarta

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

To danie uwielbiam robić wspólnie z mężem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Farsz:
    ● 1,5 kg kiszonej kapusty
    ● kilka orzechów włoskich
    ● 1/2 kg cebuli
    ● 1 kg pieczarek
    ● olej do smażenia
    Ciasto:
    ● 3 szkl. mąki
    ● żółtko
    ● kostka masła
    ● kilka łyżek śmietany
    Oraz:
    ● sól, pieprz
    ● masło do smarowania formy
    ● keczup

Piątkowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę gotujemy z orzechami,
    które usuwają jej nieprzyjemny
    zapach. Odstawiamy
    do wystygnięcia.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy
    w dużą kostkę. Smażymy na
    małej ilości oleju. Pieczarki myjemy,
    kroimy w plastry i dodajemy
    do cebuli. Smażymy, wyjmujemy.
    Kapustę kroimy
    i podsmażamy na tłuszczu po
    pieczarkach. Mieszamy z pieczarkami
    i cebulą. Doprawiamy.
  • 3. Ciasto: mąkę siekamy z masłem,
    dodajemy żółtko, śmietanę
    i szczyptę soli. Wyrabiamy
    i dzielimy na 2 części.
  • 4. Formę do tarty (śr. 26 cm)
    natłuszczamy. Jedną część
    ciasta rozwałkowujemy na
    okrągły placek (o średnicy kilka
    centymetrów większej niż średnica
    formy). Wykładamy spód
    i brzegi formy. Nakłuwamy. Wykładamy
    farsz. Resztę ciasta
    rozwałkowujemy na placek
    o średnicy formy. Przykrywamy
    farsz. Nakłuwamy. Pieczemy
    ok. 40 minut w temp. 180 °C.
    Polewamy keczupem.

Notka redakcyjna

PPWS_05-2012

Komentarze

Podobne przepisy