Piątkowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę gotujemy z orzechami,
które usuwają jej nieprzyjemny
zapach. Odstawiamy
do wystygnięcia.
2.Cebulę obieramy i kroimy
w dużą kostkę. Smażymy na
małej ilości oleju. Pieczarki myjemy,
kroimy w plastry i dodajemy
do cebuli. Smażymy, wyjmujemy.
Kapustę kroimy
i podsmażamy na tłuszczu po
pieczarkach. Mieszamy z pieczarkami
i cebulą. Doprawiamy.
3.Ciasto: mąkę siekamy z masłem,
dodajemy żółtko, śmietanę
i szczyptę soli. Wyrabiamy
i dzielimy na 2 części.
4.Formę do tarty (śr. 26 cm)
natłuszczamy. Jedną część
ciasta rozwałkowujemy na
okrągły placek (o średnicy kilka
centymetrów większej niż średnica
formy). Wykładamy spód
i brzegi formy. Nakłuwamy. Wykładamy
farsz. Resztę ciasta
rozwałkowujemy na placek
o średnicy formy. Przykrywamy
farsz. Nakłuwamy. Pieczemy
ok. 40 minut w temp. 180 °C.
Polewamy keczupem.
Komentarze