Pesto rosso (czerwone pesto sycylijskie), czyli pesto z suszonych pomidorów.
10 min
Składniki:
Składniki:
· 200-250 g suszonych pomidorów
· łyżka kaparów
· pęczek bazylii
· sól do smaku
· 1-2 ząbki czosnku
· filety z jednego średniej wielkości pomidora
· szczypta cukru
· dwie garście ulubionych orzechów podprażonych na patelni - ja wybrałam pistacje
· oliwa - warto wykorzystać tą spod suszonych pomidorów
1. W malakserze miksujemy wszystkie składniki, regulując konsystencję pesto ilością dodanej oliwy. Pesto można doprawić również odrobiną suszonego oregano oraz sokiem z cytryny. Można również dodać parmezanu- ja z niego zazwyczaj rezygnuję, a dodaję już do gotowej potrawy, w której wykorzystuję pesto.
Smacznego!
Porady
Idealne jako dodatek do pieczywa, ryb, makaronów, chudego mięsa.
Komentarze