Pesto pietruszkowe

0 (0 ocen)

  • 10 min

Doskonale do chleba jak i makaronu.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 duży pęczek pietruszki
    1 ząbek czosnku
    garść orzechów (np. orzechy piniowe, nerkowce, uprażone na patelni pestki słonecznika)
    4 łyżki oliwy z oliwek
    mały kawałek parmezanu
    sól i pieprz do smaku

Pesto pietruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Duży pęczek pietruszki myjemy i miksujemy w blenderze. Dodajemy obrany 1 ząbek czosnku, garść orzechów (mogą to być np. orzechy piniowe, nerkowce lub uprażone na patelni pestki słonecznika), 4 łyżki oliwy z oliwek oraz mały kawałek parmezanu. Całość miksujemy na dość gładką masę. Wszystko doprawiamy do smaku niewielką ilością soli (należy uważać z solą, gdyż parmezan jest dość słony) i pieprzu.

Porady

Gotowe pesto pietruszkowe podajemy z pieczywem lub jako sos do makaronu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy