350 g krewetek obranych ze skorupek
100 g łuskanych orzechów włoskich
50 g świeżego imbiru
2 cebule dymki
1 białko
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
pół łyżki wytrawnego sherry
sok z 1 cytryny
sól
olej do głębokiego smażenia
Pączki z krewetek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krewetki i orzechy włoskie drobno pokroiłem. Cebulki i imbir obrałem, bardzo drobno posiekałem. Wymieszałem cebulki, imbir, krewetki, orzechy i sherry. Tak przygotowaną masę posoliłem, dodałem mąkę ziemniaczaną i ubitą pianę z białka. Ponownie dokładnie wymieszałem. Z uzyskanej masy uformowałem kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażyłem je po 2-3 minuty w głębokim oleju. Osączyłem z tłuszczu na papierowym ręczniku, skropiłem sokiem z cytryny. Od razu podałem.
Komentarze