Pączki kawowe z imbirem

0 (0 ocen)

Pyszne pączuszki w wersji egzotycznej - z kawą, imbirem i skórką pomarańczową.

Składniki:

  • - 250 ml mleka
    - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    - szczypta soli
    - skórka starta z jednej pomarańczy
    - 1,5 łyżeczki imbiru mielonego
    - 1,25 szklanki mąki pszennej
    plus 5 łyżek mąki
    - 80 g masła
    - 1,5 łyżki brązowego cukru
    - 4 jajka
    - cukier puder
    - cynamon
    - olej rzepakowy do smażenia

Pączki kawowe z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, kawę, masło, sól, cukier, imbir i skórkę pomarańczową zagotować na średnim ogniu. Zdjąć z ognia i dodać 1,25 szklanki mąki, dokładnie wymieszać. Garnek postawić na 2-3 minuty na bardzo małym ogniu i mieszać ciasto, aż zacznie odchodzić od garnka. Delikatnie przestudzić i dodawać kolejno jajka, przy czym ciasto musi wchłonąć jajko przed dodaniem kolejnego. Dodać resztę mąki i wymieszać drewnianą łyżką. Olej rozgrzać w garnku. Dwiema łyżkami formować z ciasta kulki i wkładać na rozgrzany olej. Smażyć na rumiano. Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Cukier puder i cynamon wymieszać w proporcji 1:1 (ja użyłam po 2 łyżeczki obu), po czym obtoczyć w nim pączki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy