Pączki kawowe z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mleko, kawę, masło, sól, cukier, imbir i skórkę pomarańczową zagotować na średnim ogniu. Zdjąć z ognia i dodać 1,25 szklanki mąki, dokładnie wymieszać. Garnek postawić na 2-3 minuty na bardzo małym ogniu i mieszać ciasto, aż zacznie odchodzić od garnka. Delikatnie przestudzić i dodawać kolejno jajka, przy czym ciasto musi wchłonąć jajko przed dodaniem kolejnego. Dodać resztę mąki i wymieszać drewnianą łyżką. Olej rozgrzać w garnku. Dwiema łyżkami formować z ciasta kulki i wkładać na rozgrzany olej. Smażyć na rumiano. Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Cukier puder i cynamon wymieszać w proporcji 1:1 (ja użyłam po 2 łyżeczki obu), po czym obtoczyć w nim pączki.
Komentarze