Torcik jest delikatny i nie bardzo słodki. Możemy go wykonywać z różnymi owocami (winogrono, brzoskwinie, ananasy, maliny, truskawki, jeżyny) i różnymi kolorami galaretek.
Masa śmietankowo-twarogowa:
• 0,5 litry śmietanki 30 %,
• 3,5 łyżki żelatyny,
• ½ szklanki wody do rozpuszczenia żelatyny,
• ½ kg twarogu 3x mielonego,
• 5 łyżek cukru,
• Dowolne owoce ( u mnie akurat są to brzoskwinie lub borówki)
Owocowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubijamy, dodajemy cukier, a następnie stopniowo żółtka. W dalszej kolejności dodajemy olej, ocet i mąkę wymieszaną z proszkiem. Pieczemy w 180ºC przez 20 min.
2.Masa: Żelatynę rozpuścić w przegotowanej wodzie. Ostudzić.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać do niej cukier. Następnie dodawać stopniowo ser. Na koniec wlewamy żelatynę . Masę mieszamy z owocami. Wylewamy na biszkopt. Schładzamy. Na zastygniętą masę wylewamy galaretkę. Można też w tej galaretce zatopić owoce ( np. u mnie są to maliny).
3.Galaretka: Galaretkę oraz żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy. Lekko tężejącą zalewamy ciasto.
Komentarze