Oliwki na jeden ząb

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Oliwki w cieście francuskim to pyszna przekąska.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciasto francuskie: 1 sztuka
    - oliwki zielone: 0.5 szklanki
    - żółtko: 1 sztuka
    - mleko 3,2 %: 1 łyżka
    - oliwki czarne: 0.5 szklanki
    - ser feta: 25 dekagramów

Oliwki na jeden ząb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z ciasta kroimy pas szerokości około 10 cm i przy bliższym nam końcu rozsmarowujemy ser feta a na nim w odstępach układamy oliwki. Przykrywamy drugim końcem ciasta i sklejamy palcem pomiędzy oliwkami. Nożem przecinamy ciasto w miejscach sklejenia. Każdą oliwkę zawiniętą tak w ciasto przecinamy na pół. Wychodzą nam malutkie zawinięte w ciasto oliwki. Każde takie ciasteczko smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Pieczemy w piekarniku do zarumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy