krążki cukiniowe w siemieniu lnianym z mozzarellą i warzywami
20 min
Składniki:
1 sztuka cukinia młoda zielona
pieprz, sól do smaku
2 sztuki Jajko
8 łyżek siemie lniane w ziarnach
10 sztuk liście sałaty
mozzarela duza kula
Pomidor duży
3 ząbki czosnku
szczypiorek łodyga
pół szkalnki olej rzepakowy lub dobra oliwa
2 łyżki mleka
Nietypowe mini placuszki cukiniowe w siemieniu lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie myjemy i osuszamy. Odcinamy końcówki i kroimy ją na centymetrowe krążki.
2.Mozzarele odsączamy z zalewy i kroimy kulę na plasterki. Pomidora myjemy i kroimy na plasterki. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na plasterki, delikatnie przesmażamy. Szczypiorek kroimy na większe paski.
3.Jajka wbijamy do miski, dodajemy mleko, sól i pieprz oraz dokladnie roztrzepujemy. Każdy krążek cukinii moczymy w miksturze jajecznej a następnie w ziarnach siemienia lnianego i smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni z olejem. Pod koniec smażenia na każdy krązek nakładamy plaster mozzareli, lekko przygniatamy i czekamy, aż delikatnie sie "rozpuści".
4.Wykładamy na talerze na liściach sałaty, dodajemy na każdy krązek plaster pomidora, a na niego plasterek czosnku i pasek szczypiorku. Położenie jednego krążka na jednym liściu sałaty pozwala od razu bez użycia sztućców spożywanie, co jest bardzo wygodne. Pyszne.
Komentarze