Naleśniki w paski z serem i rodzynkami

0 (0 ocen)

Moim synom zasmakowały i bardzo spodobały się nowe naleśniki

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
    1,5 szklanki mleka
    1 szklanka wody
    3 jajka
    3-4 łyżki oleju
    Szczypta soli
    1 płaska łyżka kakao
    30 dag serka waniliowego
    6 dag rodzynek
    Dżem brzoskwiniowy
    olej do smażenia

Naleśniki w paski z serem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsyp do miski, dodaj mleko, wodę, całe jajka, 3-4 łyżki oleju, szczyptę soli i wszystko dokładnie zmiskuj.
  • 2. Odlej ½ szklanki ciasta, dodaj kakao i wymieszaj.
  • 3. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wylej porcję białego ciasta tyle aby uzyskać cienki naleśnik.
  • 4. Na naleśniku łyżką wylej strumieniem ciasto kakaowe, tworząc równoległe do siebie paski.
  • 5. Smaż z obu stron z tym, że stronę z paskami bardzo krótko.
  • 6. Stronę bez pasków posmaruj równomiernie serkiem z rodzynkami.
  • 7. Naleśniki roluj tak, aby uzyskać ukośne paski.
  • 8. Dżem delikatnie podgrzej, stanie się rzadszy i wtedy polej naleśniki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy