Naleśniki w paski z serem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywną pianę mikserem. dodajemy kolejno sól,cukier,żółtka i ubijamy do białości. Wsiewmy porcjami połowę mąki i mieszmy na małych obrotach.Wlewamy mleko, następnie powoli pozostałą mąke i dalej mieszamy.Wlewamy porcjami wodę.odlewamy 1/2 szkl.ciastai mieszamy z łyżka kakao.Na rozgrzaną patelnie wlewamy białe ciasto ,cieniutka warstwe następnie łyżka nalewamy ciasto ciemne tworząc równoległe paski. smażymy z obu stron z tym że stronę z paskami krócej. strone bez pasków smarujemy serkiem z rodzynkami. naleśniki tak rolujemy aby uzyskac ukośne paski.Konfiturę podgrzewamy i po lekkim ostudzeniu polewamy naleśniki.
Porady
naleśniki można też podawać z musem jabłkowym. taż bardzo smaczne.
Komentarze