Nadziewana papryka z pomidorami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tak można też przygotować zwykłą paprykę, należy ją tylko dłużej dusić.

Składniki:

  • 8 białych papryk stożkowych
    30 dag mielonego mięsa
    10 dag ryżu
    mała posiekana cebula
    1 szkl. bulionu
    łyżka smalcu
    przyprawy: sól, pieprz, koperek, majeranek, tymianek, lubczyk
    4-5 pomidorów
    łyżka masła
    cukier

Nadziewana papryka z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na sypko. Papryki myjemy i osuszamy. Odkrawamy wierzchy i usuwamy gniazda nasienne.
  • 2. Mięso, ryż i cebulę mieszamy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku. Faszerujemy papryki.
  • 3. Papryki ciasno układamy
    w garnku. Dodajemy smalec
    i wlewamy bulion. Dusimy ok. 20 minut. Odwracamy papryki
    i dusimy kolejne 20 minut.
  • 4. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w ósemki. Na patelni roztapiamy masło. Wkładamy pomidory. Oprószamy solą, pieprzem i szczyptą cukru.
    Dusimy minutę. Pomidory odwracamy, ponownie oprószamy przyprawami i dusimy jeszcze chwilę. Podajemy do papryki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2011

Komentarze

Podobne przepisy