Moja grecka sałatka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To moja wersja tradycyjnej sałatki greckiej. Urozmaiciłam ją, dodając świeże zioła. To one nadają jej niepowtarzalny smak i aromat

Składniki:

  • ● po 3 pomidory i ogórki
    ● po 1/4 zielonej, czerwonej i żółtej papryki
    ● 15 dag sera feta
    ● 10 dag oliwek
    Sos:
    ● po kilka gałązek mięty, tymianku i oregano
    ● łyżeczka soku z cytryny
    ● 1,5 łyżeczki octu winnego
    ● 3 łyżki oliwy z oliwek
    ● szczypta grubo mielonego pieprzu

Moja grecka sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki myjemy, obieramy.
    Pomidory sparzamy, zdejmujemy
    skórkę. Usuwamy nasiona.
    Ogórki, miąższ pomidorów i fetę
    kroimy w 1-cm kostkę. Papryki
    obieramy ze skórki i kroimy
    w kostkę, a oliwki w plasterki.
  • 2. Zioła myjemy, osączamy
    i drobno siekamy, mieszamy
    z oliwą. Dodajemy pieprz i ucieramy.
    Odstawiamy na chwilę.
    Dodajemy ocet i sok z cytryny,
    starannie mieszamy i wlewamy
    do warzyw. Delikatnie, ale dokładnie
    mieszamy i wstawiamy
    na godzinę do lodówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2010

Komentarze

Podobne przepisy