Mizeria na zimę

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przesłała Barbara Czubaja

  • Łatwy

Składniki:

  • - ogórki: 5 kilogramów
    - cebula: 1 kilogram
    - oliwa: 1 litr
    - ocet: 1 szklanka
    - sól: 2 łyżki
    - cukier: 3 łyżki
    - zmielony pieprz: 1 łyżeczka
    - czosnek (zmiażdżony): 5 ząbków
    - świeży koperek: 2 pęczki

Mizeria na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki obieramy, cebulę kroimy w piórka, koperek drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki i wszystko mieszamy w misce. Ogórki muszą być pokrojone na trochę grubsze plasterki niż na zwykłą mizerię.
  • 2. Miskę przykrywamy i pozostawiamy na 24 godziny. Wydzielony płyn powinien wszystko przykryć. Mizerię nakładamy do półlitrowych słoików i pasteryzujemy 5 minut, nie dłużej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy