Marynowany kurczak z owocami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kurczak z grillowanymi truskawkami i jabłkami to dość oryginalne zestawienie, ale na pewno ciekawsze i bardziej zachęcające do jedzenia niż pieczone kiełbaski. Zapewniam, że danie jest bardzo smaczne.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    truskawki
    jabłka
    2 łyżki przyprawy do grilla
    3 łyżki oleju
    1 łyżka octu winnego
    pieprz do smaku

Marynowany kurczak z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy marynatę: przyprawę do grilla, pieprz i ocet winny mieszamy z olejem, aż składniki się połączą.
  • 2. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy do przygotowanej marynaty. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej
    2 godziny.
  • Marynowany kurczak z owocami 3. Mięso wyjmujemy z marynaty (marynatę zachowujemy), lekko osączamy i układamy na ruszcie grilla. Podczas smażenia kilkakrotnie smarujemy mięso marynatą. Przewracamy, aż upiecze się z obu stron do miękkości.
  • 4. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i dokładnie osączamy. Umyte i osuszone jabłka kroimy na cząstki, najlepiej na ćwiartki. Usuwamy gniazda
    nasienne. Owoce zanurzamy w marynacie pozostałej po mięsie i z obu stron pieczemy na grillu.

Porady

● Mięso najlepiej zamarynować na 12 godzin, w połowie czasu marynowania należy je obrócić. ● Filety wystarczy piec po 5 minut z każdej strony. Owoce pieczemy po 2 minuty, do lekkiego zrumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2009

Komentarze

Podobne przepisy