Marchwianka Ulki

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nie przepadam za marchwią. Wypieki słodkie jadam okazjonalnie ale ten przepis jest niesamowity. Palce lizać!!!

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 4 sztuki
    - cukier kryształ: 2 szklanki
    - cynamon mielony: 2 łyżeczki
    - wiórki kokosowe: 1 szklanka
    - cukier waniliowy - opakowanie: 1 sztuka
    - proszek do pieczenia: 3 łyżeczki
    - mąka wrocławska: 2 szklanki
    - marchew mocno utarta: 2 szklanki
    - olej rzepakowy: 1 szklanka

Marchwianka ulki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem - niezbyt dokładnie.
  • 2. Dodaj wszystkie sypkie dodatki - wymieszaj.
    Rozgrzej piekarnik w trakcie przygotowań do 50 stopni C.
  • 3. Wsyp startą marchew i mieszając dolewaj olej - może być nawet 1 i 1/3 szklanki, będzie bardziej wilgotny. Wlej masę do formy.
  • 4. Piekarnik ma już 50 stopni C - wstaw formę i zwiększ temperaturę do ok. 170 stopni C - piecz przez 60 minut.
  • 5. Aby zbytnio się nie przpiekł, przykryj folią aluminiową - pokłutą i piecz przez kolejne 60 minut.
  • 6. Po wystygnięciu można dodać polewę - dla mnie jest ona niekonieczna! SMACZNEGO!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy