500 g mięsa wieprzowego mielonego
300 g makaronu penne
5 pieczarek
1 cebula
pomidory w puszce , 1 koncentrat pomidorowy
1 świeży pomidor
200 g sera żółtego
kukurydza , groszek i marchew w słoiku (mogą być świeże lub mrożone )
zioła prowansalskie, pieprz , papryka ostra , sól lub warzywko według gustu i smaku
Makaronowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente w wodzie z dodatkiem 1 łyż. oliwy , odcedzić.
Na patelni zeszklić cebulę, dodać mięso mielone i pieczarki , chwiię podsmażyć, następnie dodać warzywa w raz z pomidorami z puszki i dusić ok 5 min. Dodać koncentrat i przyprawić według swojego smaku. Naczynie żaroodporne posmarować niewielką ilością tłuszczu, wsypać makaron, na to przygotowany wcześniej sos , posypać startym żółtym serem i piec ok 25-30 min w tem 180 stopniah. Smacznego
Porady
Do sosu można dodac paprykę i inne warzywa jakie się lubi.
Komentarze