Makaronowa zapiekanka

0 (0 ocen)

uwielbiam dania z makaronem

Składniki:

  • 2 szklanki makaronu
    pół kostki masła
    2 łyżki maki
    pół szklanki mleka
    250 dag sera żółtego
    3 plastry szynki
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    1 łyżka posiekanego koperku
    sol
    pieprz

Makaronowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować na pół miękko. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Masło rozpuścić w rondlu. Dodawać make, cały czas mieszając. Do powstałej zasmażki dodawać powoli mleko, wciąż mieszając.

    Gdy sos będzie gładki, dodać 200 dag startego sera. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści i powstanie jednolity sos. Zdjąć z ognia.
    Szynkę pokroić w małe kwadraty i dodać do sosu. Dodać szczypiorek, sól i pieprz do smaku i wymieszać.

    Gotowym sosem połać makaron i posypać reszta startego sera. Wstawić do dobrze nagrzanego (200 stopni) piekarnika i piec ok. 20 min lub aż się zarumieni.

Komentarze

Podobne przepisy