Makaron zapiekony z sosem z papryki i trzema serami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Prosta i smaczna potrawa

  • 50 min

Składniki:


  • 300 g makaronu muszelki
    3 czerwone papryki
    1 mała cebula
    2- 3 ząbki czosnku
    2 fileciki anchois
    6 pomidorków koktajlowych
    kilka małych kuleczek mozzarelli, starty parmezan, kilka kostek fety w zalewie z oliwy z ziołami
    papryka ostra w proszku

Makaron zapiekony z sosem z papryki i trzema serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie. W czasie gotowania makaronu paprykę i cebulę obrać, pokroić w ćwiartki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym razem z czosnkiem w łupinkach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z opcją grilla. Piec 15 minut, po czym przewrócić paprykę na drugą stronę i piec jeszcze 10 minut. Do wysokiego pojemnika włożyć pomidorki przekrojone na pół, upieczone papryki, cebulę, obrany czosnek, fileciki anchois. Doprawić papryką ostrą w proszku i zblendować. Naczynie żaroodporne nasmarować cienką warstwą sosu paprykowego, wyłożyć ugotowany makaron, zalać resztą sosu - tak, aby pokrywał cały makaron i posypać serami. Wstawić do piekarnika i zapiekać, aż sery dobrze się rozpuszczą.

Porady

anchois można pominąć - należy wtedy posolić sos

Komentarze

Podobne przepisy