Makaron z soczewicą i drobiem

0 (0 ocen)

  • 35 min

Taki obiad powstał,gdy nie miałam już ochoty na kotlety.Pomyślałam,że z powodzeniem mogę je wykorzystać do sosu pomidorowego,który podam z makaronem:)By obiad był bardziej sycący,dodałam soczewicę a całość posypałam pokruszonym serem feta(niestety zapomniałam o nim rim robiąc zdjęcie ;))

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    400 g makaronu np. tagliatelle
    130 g soczewicy zielonej
    duża cebula
    3 kotlety drobiowe panierowane a'la schabowy
    ½ litra gorącej wody
    150 g koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    pieprz czarny
    sól
    tłuszcz do smażenia

Makaron z soczewicą i drobiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, osączamy.
  • 2. Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu, osączamy.
  • 3. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego olej, przekładamy do garnka.
  • 4. Kotlety kroimy w drobną kostkę.
  • 5. Do cebuli dodajemy koncentrat, tymianek i czosnek, chwilkę przesmażamy mieszając, następnie dodajemy pokrojone kotlety i soczewicę.
  • 6. Zalewamy gorącą wodą, mieszamy i gotujemy około 5 minut. Sos przyprawiamy.
  • 7. Na talerze rozkładamy ugotowany makaron, polewamy sosem i posypujemy pokruszonym serem feta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy