Makaron penne w zielonym sosie

0 (0 ocen)

  • 20 min

Szybkie danie w parę minut makaron w zielonym sosie w aromatycznej mgiełce tymianku.

  • 20 min

Składniki:

  • - makaron pełnoziarnisty penne
    - 100g szpinaku (mrożonego)
    - 1-2 ząbki czosnku
    - 3/4 szklanki wody
    - 1 kostka rosołowa
    - tymianek, oregano, bazylia
    - mąka
    - 1/4 kostki sera żółtego
    - ser starty parmezan
    - 3/4 śmietany 12%

Makaron penne w zielonym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • makaron z sosem szpinakowo smietankowym 1. 1. makaron ugotować w osolonej wodzie według opakowania na al dente.
    2. Szpinak rozmrozić i smażyć na rozgrzanej patelni 3-4 minuty.
    3. Kostkę rosołową rozpuścić w wodzie dodać do patelni ze szpinakiem, następnie dodać stopniowo śmietanę i gotować około 4-5 minut (żeby się nie zważyła) dodać mąkę, aby zagasić sos. Na koniec wycisnąć przez praskę czosnek dodać przyprawy i gotować parę minut, aż zrobi się delikatnie gęsty sos.
    4. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    5. Ugotowany makaron dodać do sosu wszystko dokładnie wymieszać chwilę podgrzać przed podaniem dodać żółty ser i całość wymieszać.
    6. Podać na talerz na koniec posypać serem parmezan.

Porady

Do dania można również użyć inny rodzaj makaronu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy