Losoś w sosie cytrynowym

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Sos dodaje wyrazistości...

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - łosoś (dzwonka): 2 sztuki
    - włoszczyzna (jak do rosołu): 0.5 sztuki
    - sól (do smaku): 2 szczypty
    - pieprz (do smaku): 2 szczypty

    - masło: 1 łyżka
    - mąka: 1 łyżeczka
    - wywar rybny: 0.3 szklanki
    - sok (z cytryny): 1 łyżka
    - cukier: 1 szczypta
    - sól (do smaku): 3 szczypty
    - żółtko: 1 sztuka
    - śmietana (18%): 4 łyżki

Losoś w sosie cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia oczyścić, umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Nasolić i posypać pieprzem. Odstawić na 30 minut.
  • 2. Obraną włoszczyznę zalać wodą i zagotować. Na gotujący wywar włożyć ostrożnie rybę. Gotować 10 minut . Wyjmujemy rybę ,łyżką cedzakową , bardzo ostrożnie. Układamy na talerzu.
  • 3. Masło rozpuścić, wsypać mąkę, rozmieszać. Mieszając dolać wywar i zagotować.Odstawić żeby się nie gotowało, dodać żółtko rozbełtane .Teraz już nie gotować, tylko podgrzewać. . Dodać ,sok z cytryny i doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodać śmietankę.
  • 4. Sosem polać ugotowaną rybę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy