Limonkowe udka

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatne i aromatyczne udka o kwaskowatym smaku to idealne danie na letnie popołudnie.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - udka z kurczaka: 4 sztuki
    - masło: 0.5 sztuki
    - tymianek: 2 łyżeczki
    - Ząbki czosnku: 2 sztuki
    - papryczka chilli: 1 sztuka
    - sok z limonki: 1 sztuka
    - limonka: 1 sztuka

Limonkowe udka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku robimy marynatę łącząc ze sobą rozpuszczone masło, tymianek, zmiażdżone ząbki czosnku, sok z limonki i drobno posiekaną papryczkę chili. Marynatą polewamy kurczaka, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • Limonkowe udka 2. Rozgrzewamy piekarnik do 190st. Udka wujmujemy z lodówki, zdejmujemy folie spozywcza i przyrywamy folai aluminowa i pieczemy około godziny. Pod koniec zdejmujemy folie i pieczemy do zrumienienia. Przed podaniem przybieramy plasterkami limonki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy