Leśny czekoladowiec

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szybki i przepyszny.

  • 40 min

Składniki:

  • - gotowy okrągły biszkopt kakaowy (przekrojony na trzy części)
    - 50ml alkoholu (u mnie wódka)
    - konfitura z owoców leśnych
    - tabliczka białej czekolady
    - tabliczka gorzkiej czekolady
    - gotowy krem czekoladowy
    - 300 ml mleka
    - 200 ml kremówki
    - 1 śmietan fix
    - 2 łyżeczki cappuccino

Leśny czekoladowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Układam pierwszą (dolną) warstwę biszkoptu na dużym talerzu. Biszkopt smaruje alkoholem pędzelkiem. Smaruję konfiturą i przykrywam kolejną warstwą biszkoptu, którą też smaruję alkoholem. Krem czekoladowy miksuję z mlekiem 3 minuty po czym wykładam na biszkopt. 3/4 białej czekolady trę na tarce o małych oczkach. Posypuję nią krem. Przykrywam kolejną (już ostatnią) warstwą. Kremówkę ubijam ze śmietan fixem i gorzką czekoladą (3/4 tabliczki startej na tarce). Wykładam je na wierzch i boki ciasta. Na koniec posypuję pozostałą startą czekoladą białą i gorzką.

Porady

Gorzką czekoladę można również zastąpić mleczną.

Komentarze

Podobne przepisy