Lekkie lody truskawkowe z jagodami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Propozycja na bardzo lekkie, mocno owocowe i proste w wykonaniu lody dla wszystkich, którzy nie posiadają maszynki do lodów.

  • 60 min

Składniki:

  • - 600 g truskawek
    - 200 g jogurtu naturalnego
    - stewia w płynie lub cukier trzcinowy
    + jagódki (lub inne ulubione dodatki)

Lekkie lody truskawkowe z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • lody 1. Truskawki miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę, dodajemy jogurt, dosładzamy stewią w płynie i jeszcze raz wszystko miksujemy.

    Tak powstałą masę przelewamy do naczynia (ja użyłam pudełka po lodach) i wstawiamy do zamrażarki na 1 godzinę.

    Po godzinie całość jeszcze raz miksujemy, tak aby napowietrzyć masę i rozbić tworzące się kryształki lodu. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie w odstępach godzinowych.

    Po tym czasie lody są gotowe do zjedzenia! :)
    Życzę smacznego! :)

Porady

Na drugi dzień jeśli mamy ochotę na lody, warto wyciągnąć je 10 - 15 minut wcześniej, tak aby troszkę "odtajały" . Lody świetnie smakują ze świeżymi jagodami, ale możemy dodać innych ulubionych owoców i dodatków.

Komentarze

Podobne przepisy