Lekka frittata z sosem ogórkowym

0 (0 ocen)

  • 15 min

Zdrowa przekąska ,szybka w przygotowaniu .dla zdrowia i urody .

  • 15 min

Składniki:

  • * 1/4 szt cukinia,
    * 2 szt ziemniak,
    * 1 szt marchewka,
    * oliwa,
    * przyprawa w płynie,
    * koperek,
    * 4 łyżki jogurt naturalny,
    * 2 łyżki śmietana 18 proc,
    * 1/2 szt ogórek zielony,
    * Sól,
    * 1 ząbek czosnek,
    * 3 szt jajka

Lekka frittata z sosem ogórkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy ,marchewkę skrobiemy i gotujemy ok 15 min w osolonej wodzie. Warzywa mają byc ugotowane ale nie mogą sie rozpadać.
  • 2. Cukinie myjemy i kroimy na plasterki. Na patelni na oliwie oj 1łyżeczka smażymy plasterki cukinii ziemniaków i marchewki.
  • 3. Jajka rozbijamy i mieszamy z przyprawa w płynie. Zalewamy jajkiem usmażone warzywa. Nakrywamy pokrywką i smażymy ok 3 min.
  • 4. Następnie przekładamy ją na drugą stronę,używając do tego dużego talerza.Nakrywamy patelnie talerzem przewracamy ją frittata będzie na talerzu i zsuwamy ją z powrotem na patelnie . W ten sposób smażymy drugą stronę.
  • 5. Gotową kroimy w trójkąty. Robimy sos . Mieszamy jogurt z śmietaną dodajemy posiekanego zielonego ogórka i wyciśnięty ząbek czosnku. Solimy do smaku

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy