Kurczak z oliwkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo lubię bazylię, więc dodaję ją do wielu potraw. W tej się doskonale sprawdziła.

Składniki:

  • ● 3 pojedyncze filety z kurczaka
    ● cebula
    ● 150 ml białego wytrawnego wina
    ● 100 ml bulionu
    ● 6 dag oliwek
    ● starta skórka z 1/2 cytryny
    ● kilka listków bazylii
    ● sól, pieprz
    ● łyżka oliwy

Kurczak z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy ok. minuty na rozgrzanej oliwie. Odsuwamy na boki, a na środek wkładamy mięso. Rumienimy z obu stron.
  • 2. Do mięsa wlewamy wino i bulion. Dodajemy oliwki. Dusimy, aż mięso będzie miękkie (ok. 20 minut).
  • 3. Filety wykładamy na talerze, a do sosu dodajemy posiekane listki bazylii i skórkę z cytryny. Mieszamy i zagotowujemy. Polewamy mięso.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2012

Komentarze

Podobne przepisy