kurczak w pierzynce z warzyw i sera

0 (0 ocen)

Miła i smaczna odmiana od zwykłej piersi z kurczaka w panierce.

Składniki:

  • Filety z kurczaka sztuk 4
    1 papryka czerwona
    1 łyżka kaparów
    biała część pora
    pomidor
    pół puszki pomidorów w puszce
    pare oliwek czarnych ok 8sztuk
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    ser żółty

Kurczak w pierzynce z warzyw i sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety wyczyścić, wymyć, wysuszyć. Większe rozbić albo poprzecinać wzdłuż. Posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące i podpiec na rumiano z każdej strony.
  • 2. Paprykę wymyć, oczyścić, pokroić ma cienkie i niezbyt duże paseczki. Por pokroić na talarki. Razem poddusić. Dodać przeciśnięty lub poszatkowany czosnek. Dusić przez chwilkę, po czym dodać pomidory z puszki. Jeśli są krojone to dać takie jakie są, a jeśli używamy pomidorów w całości przekroić je na cząstki. Wymieszać, dodać kapary, pomidora pokrojonego w kostkę oraz pokrojone w plasterki oliwki. Dosmaczyć solą i pieprzem. Przykryc i dusić aż papryka będzie miękka.
  • kurczak w pierzynce z warzyw i sera 3. Na podpieczone piersi z kurczaka układać warzyny farsz. Posypać tartym serem żółtym. Wstawić całość do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekać ok 25 minut. Swietnie smakuje posypane natką pietruszki

Porady

Myślę że zamiast kurczaka sprawdziłoby się każde inne mięso

Komentarze

Podobne przepisy