Kryzysowe bułki

0 (0 ocen)

gdy w lodówce pusto .......

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    200 g mąki krupczatki
    35 g drożdży
    1 żółtko
    1 łyżka soli
    1 łyżeczka cukru
    1 szk mleka
    50 g margaryny Kasia
    5 kiełbasek markowych
    300 g tartego sera ( mogą być rożne smaki )
    1 łyżeczka płatków chili

Kryzysowe bułki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mleko lekko podgrzać.
    Wkruszyć do niego drożdże, dodać cukier i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Margarynę stopić i przestudzić.
    Mąkę wsypać do większej miski, zrobić na środku dołek.
  • 3. Do dołka wlać wyrośnięte drożdże, sól, żółtko i margarynę i wyrobić ciasto.
    Gdy ciasto będzie wyrobione oprószyć je mąką, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
  • 4. Po tym czasie wyjąć ciasto z miski, jeszcze raz chwilkę wyrobić i rozwałkować placek grubości około 5-7 mm.
    Naczyniem o średnicy 10 cm wycinać kółka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 5. Kiełbasę pokroić w plasterki i ułożyć po 5 plasterków na
    każdym krążku.
    Na środku posypać startym serem.
  • 6. Na koniec dodać na wierzch płatki chili.
    Bułki piec w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut.
    Upieczone można polać ketchupem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy