Krewetki w czosnku z sosem mango

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Danie szybkie i bardzo smaczne.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • GRUPA GłóWNA:
    - krewetki królewskie: 250 gramów
    - czosnek (ząbek): 5 ząbków
    - sól,pieprz: 0.5 łyżeczki
    - oliwa: 0.33 szklanki
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka
    - koperek: 0.5 pęczka
    NA SOS::
    - mango świeże: 1 sztuka
    - oliwa: 1 łyżka
    - pieprz: 0.33 łyżeczki
    - solone orzechy nerkowca: 50 gramów

Krewetki w czosnku z sosem mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki obrać i umyć.
    Czosnek obrać i posiekać a następnie połączyć z oliwą.
    Do oliwy z czosnkiem włożyć krewetki i zostawić na 1 godzinę.
    Po tym czasie rozgrzać patelnię i wrzucić krewetki razem z olejem.
    Smażyć po 3 minuty z każdej strony.
    Na koniec dodać sól, pieprz i posiekany koperek i natkę.
    Podałam z sosem z mango i solonymi orzechami nerkowca.
  • 2. Wykonanie sosu:
    Owoc mango obrać i pokroić w kostkę.
    Zeszklić na patelni z rozgrzaną oliwą a następnie zmiksować.
    Orzechy nerkowca posiekać.
    Mus z mango doprawić pieprzem i posypać orzechami nerkowca.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy