Krem z brokułów

0 (0 ocen)

Rozkosz dla podniebienia.

Składniki:

  • 1 duży brokuł
    1 cebula
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki soku z cytryny
    1/2 łyżeczki oregano
    sól,pieprz,cukier
    plaster selera
    1 pietruszka
    1 kostka bulionu warzywnego

Krem z brokułów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na tłuszczu udusić pokrojoną cebulę i czosnek. Wlać bulion warzywny uzyskany z rozpuszczenia we wrzątku kostki bulionu, włożyć umytą głowę brokuła, podzieloną na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Dla podkreślenia warzywnego smaku i aromatu dodać plaster selera i pokrojoną w plastry pietruszkę. Ostudzoną zupę zmiksować i doprawić do smaku sokiem z cytryny i przyprawami.

Porady

Zupa będzie miała piękny zielony kolor, jeśli brokuły ugotujemy bez pokrywki i na końcu gotowania dodamy sok z cytryny. Taką zupę można udekorować różyczkami z brokułów. Wspaniale smakuje z grzankami z ciemnego pieczywa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy