Kopytka w sosie pomidorowo- ziołowym

0 (0 ocen)

To pyszny i tani przepis!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 jajka
    500 g mąki pszennej
    Sól
    Pieprz
    Słoiczek koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka cukru
    20 dag pieczarek
    1 duża cebula
    Zioła prowansalskie
    Ząbek czosnku
    Olej do smażenia
    20 dag mieszanych wędlin ( można wykorzystać resztki zgromadzone w lodówce albo kupić w sklepie przecenione ścinki wędlin).

Kopytka w sosie pomidorowo- ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robienie kopytek

    1 Ziemniaki obieramy, gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie, następnie odlewamy wodę, studzimy ziemniaki.
    2 Ziemniaki przecisnąć przez praskie do ziemniaków, dodać jajka oraz mąkę, wszystko razem zagnieść.
    3 Na stolnicy z ciasta uformować długie wałki, ciasto ciąć na małe skośne kawałki.
    4 Kopytka wrzucić na osolona wrzącą wodę, gdy wypłyną na wierzch są gotowe.

    Sos

    1 Wędliny, pieczarki oraz cebule pokroić na kosteczki, następnie podsmażyć na patelni. Gdy cebula się zrumieni podlać przegotowaną wodą(około ¾ szklanki), dodać koncentrat pomidorowy. Dusić pod przykryciem około 5 min.

    2 Zdjąć przykrywkę dodać cukier, przyprawy , czosnek. Gotować około 1min.
    3 Ugotowane kopytka polać sosem.
    Gotowe!!! Smacznego!!!

Porady

Można danie podawać z posypanym tartym serem!

Komentarze

Podobne przepisy