1 kg ziemniaków
2 jajka
500 g mąki pszennej
Sól
Pieprz
Słoiczek koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
20 dag pieczarek
1 duża cebula
Zioła prowansalskie
Ząbek czosnku
Olej do smażenia
20 dag mieszanych wędlin ( można wykorzystać resztki zgromadzone w lodówce albo kupić w sklepie przecenione ścinki wędlin).
Kopytka w sosie pomidorowo- ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robienie kopytek
1 Ziemniaki obieramy, gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie, następnie odlewamy wodę, studzimy ziemniaki.
2 Ziemniaki przecisnąć przez praskie do ziemniaków, dodać jajka oraz mąkę, wszystko razem zagnieść.
3 Na stolnicy z ciasta uformować długie wałki, ciasto ciąć na małe skośne kawałki.
4 Kopytka wrzucić na osolona wrzącą wodę, gdy wypłyną na wierzch są gotowe.
Sos
1 Wędliny, pieczarki oraz cebule pokroić na kosteczki, następnie podsmażyć na patelni. Gdy cebula się zrumieni podlać przegotowaną wodą(około ¾ szklanki), dodać koncentrat pomidorowy. Dusić pod przykryciem około 5 min.
Komentarze