Kolanka i serduszka

0 (0 ocen)

Zapraszam na pyszny makaron z gulaszem z kurzych serc i warzyw...

Składniki:

  • 1/2 cebuli
    100 g pierś z kurczaka
    250 g serduszek z kurczaka
    1 kiszony ogórek
    1/3 żółtej papryki
    1 łodyga selera
    2 paski marynowanej czerwonej papryki
    2 szklanki wody
    1 łyżka mąki
    1 łyżka smalcu
    sól,pieprz, mielone płatki chili
    200 g makaronu kolanka mamma mia

Kolanka i serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mieso zrumienić 1. Oba mięsa umyć i osuszyć. Pierś z kurczaka pokroić w małą kostkę. Z serc odkroić błonki i "rurki":), a następnie przekroić każde serce na pół. Przełożyć do miski razem z piersią i dodać mąkę. Wymieszać. W rondlu roztopić smalec i zeszklić na nim cebulę. Dodać mięso i zrumienić go.
  • dodać warzywa 2. Warzywa umyć, paprykę konserwową obrać ze skórki. Seler, papryki i ogórka pokroić w małą kostkę. Do zrumienionego mięsa dodać seler i żółtą paprykę. Po jakiejś minucie wlać szklankę wody, przykryć i dusić. Gdy większość płynu wyparuje dodać czerwoną paprykę i ogórka. Wlać jeszcze 3/4 szklanki wody i nadal dusić. Gdy wyparuje 3/4 płynu doprawić do smaku solą, pieprzem oraz mielonymi płatkami chili. Wymieszać i zdjąć z ognia.
  • 3. Makaron ugotować do miękkości. Na talerz wyłożyć porcję makaronu i wlać gulasz. Przed spożyciem wymieszać. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy