Kokardki w sosie truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
2.Truskawki myjemy, obieramy szypułki i kroimy na połówki.
3.Do garnak wlewamy wodę, wrzucamy truskawki i na niewielkim ogniu doprowadzamy do ich zagotowania, Dodajemy cukier i sól.
4.Śmietankę hartujemy.Przelewamy ją do naczynia, dolewamy około 1 szklanke gorącego sosu, mieszamy i całośc przelewamy do garnka z sosem. Nie doprowadzamy już do wrzenia.
5.Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy ugotowane kokardki. Mieszamy 3-4 minuty do połaczenia masła i makaronu.
6.Przekładamy makaron na talerz i polewamy sososem truskawkowym.
Porady
Gotując truskawki nie przykrywajmy ich pokrywką i gotujmy na niewielkim ogniu, ponieważ szybko mogą one nam wykipieć !!
Komentarze