Kokardki w sosie truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mocno truuuuuskawkowe danie pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno !

  • 30 min

Składniki:

  • 100 g makaronu kokardki
    500 g truskawek
    250 ml słodkiej śmietanki 18%
    1/2 szklanki wody
    3 łyżki cukru
    1/4 łyżeczki soli
    1 łyżka masła

Kokardki w sosie truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
  • 2. Truskawki myjemy, obieramy szypułki i kroimy na połówki.
  • 3. Do garnak wlewamy wodę, wrzucamy truskawki i na niewielkim ogniu doprowadzamy do ich zagotowania, Dodajemy cukier i sól.
  • 4. Śmietankę hartujemy.Przelewamy ją do naczynia, dolewamy około 1 szklanke gorącego sosu, mieszamy i całośc przelewamy do garnka z sosem. Nie doprowadzamy już do wrzenia.
  • 5. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy ugotowane kokardki. Mieszamy 3-4 minuty do połaczenia masła i makaronu.
  • 6. Przekładamy makaron na talerz i polewamy sososem truskawkowym.

Porady

Gotując truskawki nie przykrywajmy ich pokrywką i gotujmy na niewielkim ogniu, ponieważ szybko mogą one nam wykipieć !!

Komentarze

Podobne przepisy