Kapuściana zapiekanka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 15 min

Lubię zapiekanki, bo są pożywne i można dowolnie dobierać składniki.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • ● 1-1,5 kg białej kapusty
    ● 2 łyżki margaryny
    ● 2 łyżki kaszy manny
    ● 3 jajka
    ● 1/2 szkl. śmietany
    ● 10 dag żółtego sera
    ● sól
    ● pieprz
    ● 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki do dekoracji

Kapuściana zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyszczamy
    z zewnętrznych liści. Drobno
    szatkujemy i dusimy
    w małej ilości wody z łyżką
    margaryny. Kaszę gotujemy w niewielkiej ilości wody.
    Żółty ser ścieramy na tarce
    o dużych oczkach i razem
    z kaszą dodajemy do kapusty.
    Doprawiamy i mieszamy.
    Przekładamy do posmarowanego
    margaryną
    naczynia żaroodpornego.
  • 2. Jajka mieszamy ze śmietaną.
    Doprawiamy. Polewamy
    kapustę.
  • 3. Zapiekankę pieczemy ok.
    30 minut w piekarniku rozgrzanym
    do temp. 180 °C.
    Przed podaniem posypujemy
    natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy