Kakaowe pierogi z masą serowo-miętową.

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam pierogi pod każdą postacią a te z serem i miętą królują w moim domu od dawna. Takie pierożki gotowała moja teściowa, właśnie z miętą. Gdy się gotują zapach sera i mięty roznosi się po całym domu. Jeszcze ciepłe polane śmietaną i posypane czekoladą smakują wybornie.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    40 dag mąki
    2 łyżki kakao
    1 jajko
    1 płaska łyżeczka masła
    Szczypta soli
    Nadzienie:
    75 dag białego sera
    1/3 szklanki cukru
    1 budyń waniliowy
    Sól do smaku
    2 żółtka
    1 jajko
    1 łyżka suszonej mięty
    Ponadto:
    Śmietana do polania i starta biała czekolada

Kakaowe pierogi z masą serowo-miętową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: z podanych składników na ciasto i około 1/2 szklanki ciepłej wody zagnieść ciasto(masło przed dodaniem stopić). Następnie rozwałkować i wycinać szklanką krążki.
    Żółtka i jajko utrzeć z cukrem, dodać ser, sól, budyń i roztartą miętę, wymieszać na jednolitą masę. Na środek każdego kółeczka układać farsz, zlepić pierożki. Wrzucić do wrzątku, gdy wypłyną gotować około 5 minut. Podawać polane śmietaną i posypane startą białą czekoladą.

Porady

Pierożki można polać również stopionym masłem z bułką tartą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy